Familieopstellingen

algemeen

Familieopstellingen algemeen: inzicht in onderliggende dynamieken

 

Deze werkvorm is steeds populairder aan het worden. Bert Hellinger heeft hem op de kaart gezet en niet alleen in Nederland. Sindsdien zijn er velen die zich hierin verdiept hebben en deze vorm verder hebben ontwikkeld in diverse specialisaties. Het wordt veel aangeboden en er wordt op verschillende manieren gewerkt. Ik begeleid inmiddels bijna 10 jaar opstellingen en blijf me doorontwikkelen door steeds masterclasses te volgen.

 

Ik vind het heel belangrijk om eerst een intake met je te voeren. Mijn ervaring heeft me geleerd dat het doel wat iemand met de opstelling voor ogen heeft soms beter op een andere manier bereikt kan worden. Ook kom ik vaker tegen dat mensen nog onvoldoende kunnen voelen, dus erg rationeel kijken. Een opstelling heeft dan niet het effect wat het kan hebben als daar eerst aan gewerkt is; dit kan in individuele sessies.

Een opstelling is een therapeutische werkvorm die werkt op zielsniveau; alleen maar nieuwsgierig zijn is onvoldoende reden om een opstelling met je te doen. Een keer meedoen in de groep kan natuurlijk altijd!

 

Ik maak onderscheid in

Vorm individueel of in een groep en

Inhoud traditioneel, opstellen van het verlangen/trauma-opstellingen, opstellingen in kader van relatiebegeleiding (zie verder)

 

Traditionele manier van opstellen

Relevante familieleden of andere mensen die bij jouw systeem horen (daders/slachtoffers, eerste liefdes e.d.) worden opgesteld in de ruimte waardoor jij ziet wat er tussen hun speelt. De begeleiding bestaat eruit dat we je helpen te kijken naar wat er is waardoor je het een plek kunt geven bij jezelf en door kunt gaan met je eigen leven.

Ook is het mogelijk om ‘ziekten en symptomen’ op te stellen en te kijken waar ze voor staan, welke functie ze hebben. Het is uitdrukkelijk geen wijze om te genezen!

 

Er gebeurt veel in een opstelling wat niet altijd meteen te begrijpen is. Dat is niet erg, de ervaring leert dat het doorwerkt. In het opstellingenwerk staan de reacties van het lijf centraal. Die ervaren en gaan begrijpen door er woorden aan te geven is een helend proces. Dit is inzicht krijgen met je lijf, hart, hoofd en ziel tegelijk. Dat is wat een opstelling kan doen, inzicht geven waardoor je je bewust wordt van dynamieken en gedrag die jij ervaart met anderen. Als je begrijpt waar dat vandaan komt, kun je het anders gaan doen.

 

Het is bijzonder werk wat moeilijk in woorden is uit te leggen, kom vooral een keer ervaren!

 

Kijk ook bij www.familieopstellingen-Matopos.nl voor meer informatie en data.

Wil je je aanmelden of heb je vragen, klik op Contact

Onder het kopje Praktische zaken vind je informatie over o.a. Tarieven en Vergoeding

Home

Contact

Van Breestraat 49 | 5012 KA | Tilburg | info@marleenghering.nl | tel.: 06-10 60 92 72