Klaverblaadje

van de maand

Klaverblaadje van de maand

 

December 2019     Klaverblaadje 95

 

 

Delen

 

Vandaag weer iets bij mezelf ontmaskerd.

Het ging om de ontmaskering van de overtuiging dat ik me goed moet voelen; als ik me somber voel, onbestemd of mat, dan moet ik daar iets aan doen. Dat is mijn overtuiging en die zit diep. Die stemming moet om; goedschiks dan wel kwaadschiks, maar er moet een lach komen. Mijn mechanismen zijn dan bijvoorbeeld dat ik dit gevoel ga overdrijven bij mijn partner zodat die er genoeg van krijgt en mij gaat stoppen. Dat ik met iemand contact zoek waarmee het nog veel slechter gaat, zodat ik me ga schamen voor mijn gedrag, of dat ik me suf ga piekeren waarom het zo is, dat helpt om het te verklaren en uit te mogen leven of dat ik misschien iemand of iets anders kan beschuldigen. Zulke dingen.

 

Maar dat hoeft allemaal niet, kwam ik vandaag achter; ik hoef die stemming niet te veranderen, bestrijden, verdedigen, te verklaren of analyseren.

 

Hij was er gewoon en ik was het vertrouwde gevecht al met hem aan het voeren, toen ik in een gezelschap kwam waar ook andere stemmingen waren.

De woede zat briesend en stampvoetend op zijn stoel, het verdriet hing slap tegen de stoelleuning, de eenzaamheid zat onbewogen haast onzichtbaar op haar stoel, de berusting overzag het geheel ontspannen; de dankbaarheid keek met open en heldere blik; het diepe alleen zijn was als een strak opgerolde bol wol en het verzet stond kaarsrecht en luidkeels te roepen. De machteloosheid stond in het midden, bijna onoverwinnelijk en de humor dartelde en danste tussen iedereen door. Mijn matheid nestelde zich aan mijn voeten en ik keek. Overkoepelend was er aandacht, aanwezigheid, respect en een open hart. In woorden en vooral ook stilte kregen alle aanwezigen aandacht.

Niemand werd buitengesloten, iedereen werd warm verwelkomd.

Er werd contact gemaakt, van plaats gewisseld, er ontstond een nieuw evenwicht. Niemand hoefde weg.

Aan het eind kwamen Mildheid en Rust binnen; er was ruimte genoeg.

Iedere 1e van de maand ontvang je een nieuw Klaverblaadje via de mail, als je mailadres bij mij bekend is. Vul het formulier nu in, zodat jij ze voortaan ook ontvangt.

 

Home

Contact

Van Breestraat 49 | 5012 KA | Tilburg | info@marleenghering.nl | tel.: 06-10 60 92 72