Therapie

ouder-kindproblemen

Ouder-kindproblemen: wanneer de relatie met je jonge of volwassen kind niet goed loopt

 

Voor de duidelijkheid; ik ben geen opvoedingsdeskundige, pedagoog of orthopedagoog.

Wat ik wèl kan, is kijken naar wat er tussen jou en je kind(eren) speelt en waar dit mee te maken heeft. Vanuit mijn visie (het systemisch kijken) ligt de oplossing van een probleem wat voor je ligt (kinderen, toekomst) vaak in je verleden. Kinderen maken iets duidelijk met hun gedrag, ze kunnen letterlijk om je schreeuwen bijvoorbeeld. In deze zienswijze gaat het er niet om je kind te leren dat hij niet moet schreeuwen, maar kijken naar jezelf als hij/zij schreeuwt. Ben je er dan? En dan bedoel ik niet lijfelijk!

 

Het gaat er niet om te kijken naar wie de ‘schuldige’ is; het gaat erom te kijken waarom het gaat zoals het gaat. Jij bent ook maar een mens, nu misschien moeder of vader, maar je was ook ooit kind. Zelf kinderen krijgen roept je eigen ervaringen als kind op, de fijne en ook minder fijne ervaringen. De afhankelijkheid van je kind ervaren kan heel confronterend zijn omdat het je herinnert aan je eigen afhankelijkheid.  Veel normen en waarden vanuit je eigen opvoeding komen haarscherp terug, en die van je partner ook, en dat zijn lang niet altijd dezelfde! Dat kan allerlei spanningen teweeg brengen die het kind voelt maar (in eerste twee jaar) nog geen woorden aan kan geven. Ik kan met jou/jullie kijken naar wat er speelt en in hoeverre jij/jullie met thema’s van jezelf aan de gang kunnen om te zorgen dat het met jullie kind beter gaat. Ik zie het gedrag van het kind als een spiegel voor jou. (Natuurlijk kan er ook iets anders aan de hand zijn met jullie zoon of dochter, een arts moet dat uitsluiten.)

 

Ouder-kindproblemen doen zich op allerlei leeftijden van het kind voor, ook wanneer het kind al volwassen is. Als het gaat om kinderen jonger dan ongeveer 18 jaar, werk ik alleen met de ouder(s), wanneer het kind volwassen is en hiervoor open staat, met hem/haar erbij.

 

Welkom!

Wil je je aanmelden of heb je vragen, klik op Contact

Onder het kopje Praktische zaken vind je informatie over o.a. Tarieven en Vergoeding

Home

Contact

Van Breestraat 49 | 5012 KA | Tilburg | info@marleenghering.nl | tel.: 06-10 60 92 72