Relatiebegeleiding

algemeen

Relatiebegeleiding: wanneer je elkaar kwijt bent geraakt

 

“Hij uit zich niet en ziet niet wat ik allemaal doe!”

“Zij wil hele tijd praten maar zegt niet wat ze wil, ik snap er niks van!”

In een liefdesrelatie zijn we erg kwetsbaar; er is geen ontkomen aan zeg maar, we zien die ander jarenlang zo ongeveer iedere dag. In iedere stemming, bij alle dingen die het leven maar brengt. We rekenen op die ander, en die ander op ons, maar dat gaat regelmatig mis. Tijdens de verliefdheid is alles top, zo wil je eigenlijk dat het altijd is. En zo gaat het niet.

 

Als je voor elkaar kiest en samen een huis betrekt, gezin start met alles wat daarbij hoort is het vooral hard werken in die fases. De blik staat op de toekomst, er wordt gebouwd, de kinderen vragen veel, je carrière ook, je sociale leven kost ook veel tijd. Tropenjaren. Je relatie staat onder grote druk; hoe maak je tijd voor elkaar als partners, hoe raak je elkaar niet kwijt in de waan van de dag?

Als de kinderen zelfstandiger zijn geworden, je werk soepeler loopt, je huis weer de nodige veranderingen heeft ondergaan, kom je elkaar meer tegen. Niet meer zoveel in de rol van vader en moeder, maar als partners. Dan kunnen dingen opvallen, meevallen, tegenvallen. Verwachtingen liggen er misschien die niet uitkomen, jullie hebben je een manier van communiceren eigengemaakt die niet brengt wat je zoekt. Je gaat de ander steeds kritischer bekijken en vindt er van alles van, misschien is hij/zij toch niet degene die bij jou past?!

Dit is een kritiek moment in de relatie; dit kan een kantelpunt zijn naar een verdieping/verrijking tussen jullie of een verwijdering. Hulp van een derde kan helpen om kritisch te durven kijken naar jezelf, naar je eigen gedrag in jullie relatie. Naar je behoeften, je verwachtingen en hoe je daarmee omgaat.

 

Mijn insteek is o.a. het leren kennen van je eigen gedrag ten opzichte van de ander. Wat je onbewust doet, vraagt, verwacht, hoopt en zegt bewust maken, bewustwording is de enige manier om dingen te kunnen veranderen en andere keuzes te kunnen maken. Ik ga met jullie allebei kijken naar jullie systeem van herkomst, wat je daarin hebt geleerd over communicatie, over man en vrouw zijn, huwelijk, omgaan met kinderen, werk, zorg voor de ander, voor jezelf mogen vragen, alleen zijn, enz. Daar ligt de oorsprong van veel van je (onbewuste) patronen. Het helpt veel als je begrijpt waaróm je doet wat je doet en welk effect dit heeft op je partner. En dit voor allebei. Misschien wordt er al heel snel veel duidelijk.

 

De oplossing ligt dus niet bij de ander; hij ligt bij jezelf. En dat is goed nieuws want het is nog nooit iemand gelukt een ander te veranderen! Je kunt alleen jezelf veranderen, je eigen gedrag en daar zal dan ook een andere reactie op komen.

 

Wat houdt het in?

De start is een kennismaking; puur om te proeven of ik de juiste begeleider ben voor jullie en of ik kan bieden wat jullie zoeken. Als binnen een half uur blijkt dat dit niet het geval is, scheiden onze wegen vrijblijvend.

Wanneer we alledrie denken dat het een vruchtbare samenwerking kan worden vervolgen we met de intake. Hierin nodig ik jullie uit te vertellen over jullie relatie,  over hoe het zo is gekomen en wat er wel goed gaat en over jullie persoonlijk.

 

In gemiddeld 8 bijeenkomsten gaan jullie samen ontdekken waar die patronen vandaan komen, hoe jullie elkaar daar op hebben uitgezocht, hoe dat zich uit in grote en kleine dingen en wat jullie samen en apart te doen hebben om hier weer uit te komen. Een fascinerende zoektocht, met een lach en een traan, met denken en voelen, met huiswerk en commitment van jullie allebei tijdens dit traject.

 

Hoe dan?

De sessies starten aanvankelijk met jullie tweeën maar het kan ook zinvol zijn  om allebei een (paar) keer apart te komen. Ook een opstelling kan deel uitmaken van het traject. Tijdens een opstelling krijg je veel inzicht over waarom je doet/verwacht van je partner wat je doet/verwacht. Beide partners doen een opstelling en zijn getuige van elkaars opstelling. (kijk voor meer informatie over deze werkvorm onder het kopje Opstellingen op deze site) Natuurlijk overleggen we vooraf of jullie dit willen. Een keer vrijblijvend zo'n bijzondere opstellingsavond meemaken behoort tot de mogelijkheden.

 

Thema's

Allerlei thema's die binnen een relatie spelen en die bij jullie vraag een rol spelen komen aan bod. Bijvoorbeeld: geven en nemen, verlangen en verraad, projectie, schaamte, verwijten en verwachtingen.

 

Welkom!

Wil je je aanmelden of heb je vragen, klik op Contact

Onder het kopje Praktische zaken vind je informatie over o.a. Tarieven en Vergoeding

Home

Contact

Van Breestraat 49 | 5012 KA | Tilburg | info@marleenghering.nl | tel.: 06-10 60 92 72