Therapie

verlatings- bindingsangst

Verlatings-en bindingsangst: niet met en niet zonder elkaar?

 

Twee termen uit de psychologie die steeds vaker opduiken in de dagelijkse wereld. Zonder diagnoses te plakken kun je zeggen dat veel mensen beide vormen in lichte mate herkennen.

Bang dat iemand, vaak de partner, hem of haar verlaat en zij/hij alleen komt te staan.

Of juist bang om zich te binden en een relatie makkelijk verbreken, vreemdgaan of op een andere manier afwezig zijn.

 

Een liefdesrelatie aangaan en hieraan trouw blijven is één van de moeilijkste dingen in een mensenleven. We zijn allemaal gekwetst in ons leven als het gaat om mensen die we nodig hadden en die er niet altijd (op de goede manier, op het juiste moment) waren. Juist als je jong bent komt dat hard aan omdat je nog erg afhankelijk bent van volwassenen. Kwetsingen op die jonge leeftijd (en ik heb het hier over onbewuste kwetsingen, ouders hebben ook een leven, moeten werken, maken dingen mee, verliezen mensen, worden ziek, werkloos of wat dan ook!) kunnen je als kind onbewust een besluit doen nemen om het voortaan alleen te gaan doen en je nooit meer kwetsbaar op te stellen. Of juist om alles te doen wat nodig is om te zorgen dat die ander je nooit meer verlaat. Dit soort onbewuste mechanismen hebben we allemaal ontwikkeld en kom je tegen in een liefdesrelatie. Juist als het ertoe doet, als je bij die ander wilt blijven, komen deze gevoeligheden bloot te liggen. Kun je je gaan ergeren aan de ander, contact en intimiteit gaan vermijden of je eigen wensen meer en meer gaan  negeren. (En ergens diep van binnen ben je eigenlijk bang) Met als resultaat dat de relatie steeds slechter gaat. En jij maar denken dat het aan de ander ligt!

 

Ik kan jou helpen deze mechanismen bij jezelf te ontdekken. (of je komt met tweeën dan is het relatiebegeleiding)  Zodat je veel beter gaat zien wat er gebeurt tussen jullie onderling en je het dus ook anders kunt gaan doen.

 

Welkom voor een intakegesprek.

Wil je je aanmelden of heb je vragen, klik op Contact

Onder het kopje Praktische zaken vind je informatie over o.a. Tarieven en Vergoeding

Home

Contact

Van Breestraat 49 | 5012 KA | Tilburg | info@marleenghering.nl | tel.: 06-10 60 92 72